Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler, Türkiye’deki en büyük tehlikelerin başında gelen depremleri bir kez daha hatırlattı. Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İznik ve Suriye için deprem sinyalleri olduğunu söyledi.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki 2 depremde yaklaşık 50 bin vatandaşımız hayatını kaybetmişti.
Sözcü’ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Öncelikli olarak İznik ve Suriye başta olmak üzere deprem sinyali veriyor. Bingöl, Erzincan, Erzurum, Muş, Bitlis, Hakkari, Amasya, Merzifon, Bolu- Çankırı arasına dikkat” dedi.
“Türkiye’de her zaman için Bingöl başta olmak üzere Erzincan, Erzurum, Muş, Bitlis, Hakkari, Amasya, Merzifon, Bolu, Çankırı arası, Ege Bölgesinin her yerinde her an deprem olabilir. Son 10 yıldır Ege’nin deprem duyarlığı çok arttı. Ege depremlerinin yıkıcılığı Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu kırığının yıkıcılığından daha fazla.”
“İznik bugünlerde sinyal veriyor. Bursa, Gemlik, Gönen, Yenice ve diğer ilçeleri. Burdur, Göller Bölgesi, Isparta, Afyonkarahisar depremini bekliyor. Balıkesir, Edremit, Ayvalık, İzmir Dikili de öyle. Foça, Karaburun, Midilli üçgeni. Rodos, Marmaris, Fethiye, Pamukkale çukuru, Aydın Germencik.”
“Suriye’de olabilecek bir deprem Türkiye’yi etkiler. Keza Ermenistan Erivan’da, Van’ın sınırında İran Tebriz dolayları duyarlı. Buralardaki depremler ülkemizi doğrudan etkiler. Kars da sayılacak yerlerden. Buralarda her an deprem olacakmış gibi duyarlı olmak gerekiyor” dedi.
Artvin’den başlayıp Kırklareli’ne kadar Karadeniz kıyı kesiminin güvenli yerler arasında olduğunu belirten Ercan, “Konya, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırıkkale, Sivas ve Yozgat’ın özellikle orta kesimleri. Mardin, Siirt deprem güvenli yerler.